Menu
ZŠ Trhový Štěpánov
Základní škola Trhový Štěpánov

Pečeme při distanční výuce

Distanční výuka

Žáci 9. třídy si distanční výuku zpestřili pečením bábovky. Při výuce popisu pracovního postupu museli nejprve upéct bábovku a poté měli za úkol napsat slohovou práci o tom, jak postupovali. Zdařilou práci Terezy Hauptové si můžete přečíst po otevření této zprávy.

 SMETANOVÁ BÁBOVKA    (recept fejetonového stylu) 

Moje pečení bábovky vypadalo tak, že jsem si připravila důležité potraviny: čtyři vajíčka,  máslo,  polohrubou mouku,  smetanu,  xylitol a kypřící prášek.   

Také jsem potřebovala formu, tam však nastal první problém. Jaký? Jasně! Forma byla v nejvyšší polici. Vzala jsem si židli, ale ta byla nízká, nebo teda by se dalo říct, že jenom já jsem hodně malá. Nakonec jsem si poradila jako vždy, prostě jsem vzala vařečku a formu jsem vystrkala přímo sobě na hlavu. Člověk by řekl, že byl problém s formou vyřešen, ale co jsem zase zjistila? Formu uklízela moje sestra, takže druhá půlka se stala pohřešovanou. Konečně jsem našla i ji! Mohla jsem tedy začít.  

První věc, co musíme udělat je ta, že si odstraníme přebytečné a otravné věci z kuchyně. Sestra se sice bránila, ale nakonec jsem ji pryč dostala. Papouška jsem podplatila, aby byl na chvíli zticha.  

Můžeme přejít k pečení. Dáme nahřát troubu na 170 stupňů. Vymažeme naši těžce vybojovanou formu máslem a vysypeme moukou. Pak se přesuneme o misku vedle a rozdělíme vajíčka na žloutky a bílky. Připravíme suchou směs s 250g mouky a pytlíčkem kypřícího prášku. Jdeme zpět na mokrou část, vezmeme žloutky a šleháme. Postupně přidáváme xylitol a smetanu. Smícháme dohromady a jdeme šlehat bílky, kde nám nezbývá nic jiného, než se modlit, že z nich ušleháme tuhý sníh, který z nádoby nevypadne, když budeme testovat jeho tuhost. Vše smícháme dohromady.  

Následuje předposlední krok, nalijeme těsto do formy, odpálkujeme sestru, která se vrátila jako bumerang, a dáme do trouby na půl hodiny.   

 Když nemáme špejli, jako jsem neměla já, tak se spolehneme na pocity. Takže když máme pocit, že je bábovka hotová, vyndáme ji. Rada: nikdy nevěřte tomu, že se ta bábovka vyklepává špatně! Já lehce nahnula formu a najednou... plác … a bábovka skončila vedle prkýnka. V takových případech se opět pokusíme dát bábovku na prkýnko.  

 A máme hotovo! Přeji, ať chutná, když už jsme se tak nadřeli.  

Datum vložení: 30. 3. 2021 14:52
Datum poslední aktualizace: 11. 4. 2021 15:10

Škola

Anketa

Město Trhový Štěpánov

Město Trhový Štěpánov

PROJEKT MODERNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Moderní vzdělávání v ZŠ Trhový Štěpánov

Moderní vzdělávání v ZŠ Trhový Štěpánov