Menu
ZŠ Trhový Štěpánov
Základní škola Trhový Štěpánov

VŠEM ŽÁKŮM A ZAMĚSTNANCŮM PŘEJEME HEZKÉ VELIKONOČNÍ VOLNO

Jak vařily naše babičky

Jak vařívaly naše prababičky

Naši předkové si prý potrpěli na kvalitní stravu, i když výběr surovin byl tehdy značně omezený. Základem kuchyně bylo to, co zahrada, dvůr, pole a les daly. Hodně pokrmů bývalo z brambor. Žáci 7. třídy se v rámci českého jazyka při hodinách slohu učili popis pracovního postupu, a tak jsme spojili příjemné s užitečným a uskutečnili ve třídě malý projekt nazvaný „Jak vařívaly naše prababičky“.
Žáci se rozdělili do 6 skupin a vylosovali si popis pracovního postupu pro své jídlo. Připravovali jsme takové dobroty jako chlebánky, patenty, beleše, grenadýrmarš, císařský trhanec a mrkvový dort. Na závěr jsme jídlo pěkně naservírovali, aby mohli všichni ochutnat. Pravda, každému chutná něco jiného, ale shodli jsme se na tom, že nejvíce nám chutnaly chlebánky, které trošku připomínaly bramborák. Dále grenadýrský marš, jemuž dodávala skvělou chuť opečená slanina s cibulí. A milovníci sladkého jistě ocenili trhanec či mrkvový dort.
Děti zaslouží velkou pochvalu za to, jak se úkolu zhostily. Práce ve skupinách proběhla bez hádek, děti si práci vhodně rozdělily a pracovaly víceméně samostatně. Trochu méně chuti měli žáci do následného úklidu v kuchyňce, ale nakonec jsme i ten úspěšně zvládli (velký dík zaslouží Hela Koišová, Ondra Horálek a Bohoušek Straka).
Staročeská kuchyně se může pochlubit vynikajícími jídly z naprosto běžných a levných surovin, a proto by možná byla škoda, aby upadla v zapomnění.

Datum vložení: 6. 11. 2017 12:04
Datum poslední aktualizace: 8. 8. 2018 12:08
Autor: Správce webu